07 / 05 / 2024

Kamulaştırma nasıl yapılır?

 Kamulaştırma nasıl yapılır?

Kamu yararının gerektirdiği durumlarda özel mülkiyetlerin sahiplerinden alınması kamulaştırma diğer bir adıyla istimlak olarak tanımlanıyor.Peki kamulaştırma kararı nasıl alınır?Kamulaştırma nasıl yapılır?İşte kamulaştırmanın yapılmasına ilişkin bilgiler..


Kamulaştırma nasıl yapılır?

Özel kişilere ait gayrimenkullerin devlet veya kamu tüzel kişilerinin yetkisi dahilinde kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınması kamulaştırma olarak adlandırılıyor.Kamulaştırma uygulamaları, Kamulaştırma Kanunu uyarınca yapılıyor.


Kamulaştırma kararının alınabilmesi için ilk olarak ortada yüksek bir kamu yararının olması gerekiyor. Kamulaştırmaya karar veriliyorsa söz konusu projenin uygulanmasında bu uygulama alan kapsamına giren taşınmazlar istimlak ediliyor.


Kamulaştırma kararı alınan taşınmazlara karşılık olarak eşdeğer niteliği taşıyan bir yer veriliyor. Eğer böyle bir alan yoksa gayrimenkulün bedelinin ödemesi yapılıyor.


Kamulaştırma, belediyelerin imar planlarının yürürlüğe girmesinden sonra üç ay içerisinde imar programlarında hazırlanıyor. Meclis toplantısında temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda hazırlanan beş yıllık imar programı çerçevesinde imar programları görüşülüyor.


Kamulaştırma işlemi için toplantı sonrasında kamu kuruluşlarına verilen edilen bölgeler bildiriliyor. Kamu kuruluşları, bu program süresi dahilinde kendisine tahsis edilen alanları kamulaştırıyor.


Kamulaştırma kararını özel mülkiyet sahipleri her zaman kabul etmeyebiliyor,bu durumda kamulaştırmaya itiraz edilebiliyor.



İstimlak kararına itiraz!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com