Bir binanın inşa edilmeden önce onaylanan ruhsatlı projesine uygun olarak inşa edilmeyen binalara iskan belgesi verilmiyor.Peki iskanı olmayan eve dask yapılır mı?
İskanı olmayan eve dask yapılır mı?
Bir binanın fen - teknik - imar ve hukuksal süreç açısından “tamamlanmış” olduğunu gösteren izin belgesinde iskan adı veriliyor.
İskanın alınabilmesi için; ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması şartı aranıyor.
İskan almak için inşaat yetkilisinin bir dilekçe ile belediyeye başvuru yapması gerekiyor. İskan belgesi için başvuruyu müteahhit yapıyor.
Yapı kullanma izin belgesi olarakta ifade edilen iskanın düzenlenebilmesi için yapı nedeniyle kamu kurumlarına sigorta, vergi; su elektrik borcu bulunmamalı ve binanın imar kurallarına uygun imal edilmiş olması gerekiyor.
İskanı olmayan yapılara bazı yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması yer alıyor. Elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek tarifeden geliyor. Peki iskanı olmayan eve dask yapılır mı?
Dask meskenler için devlet tarafından yapılması zorunlu tutuluyor.Dask poliçesi düzenlenebilmesi için iskan izninin ibrazı zorunlu bulunmuyor.
Dask konusu yapının hangi tarihte inşa edilmiş olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Buna göre; 27 Aralık 1999 tarihinden önce yapılan binalar için iskan aranmıyor.
Fakat söz konusu binaların tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi olmaları gerekiyor.kaçak olarak yapılmış olan evler için sigorta yapılmıyor.
İskanı olmayan binaya doğalgaz bağlanır mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com