Binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belge iskan ruhsatı olarak karşımıza çıkıyor. Peki iskan ruhsatı olmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
İskan ruhsatı olmazsa ne olur?
Oturma izni olarakta bilinen iskan, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bir belge olarak karşımıza çıkıyor.
Ruhsatı alınan ve iki sene içerisinde inşaat çalışmalarına başlanmış olan binaya iskan ruhsatı almak için ise inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Bu sürenin aşılması durumunda, yeniden ruhsat alınması gerekiyor.
İskan ruhsatının, yapının inşasına başlarken inşa ruhsatı veren ilçe belediyesinden alınması gerekiyor Belediyelerde bulunan imar müdürlüklerine yapılan başvuru ile alınması mümkün oluyor.Peki iskan ruhsatı olmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
İnşaat çalışmaları biten ancak ruhsatına uygun olarak inşa edilmeyen yapılar ile sgk borcu bulunan yapılara iskan ruhsatı verilmiyor. Bu iznin verilmemesi yapının resmi olarak bitmediğini anlamına geliyor.
İskanı alınmamış binalara birtakım yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması; bunun da daha yüklü fatura anlamına gelmesi yer alıyor. Elektrik faturası da aynı şekilde yüksek tarifeden ödeniyor.
İskanı alınmamış olan konutlara bankalar bazen konut kredisi de vermeyebiliyor. Konut Alırken tapu tipinin Kat Mülkiyeti (iskanı alınmış) olup olmadığına mutlaka kontrol edilmesi ve Kat Mülkiyeti tapulu gayrimenkul alımına önem verilmesi gerekiyor.
İskanı olmayan eve doğalgaz bağlanır mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com