19 / 04 / 2024

Yapı kullanma izin belgesi olmazsa ne olur?

Yapı kullanma izin belgesi olmazsa ne olur?

Yapı kullanma izin belgesi diğer adıyla iskan ruhsatı, inşaat çalışmaları sona eren bir yapı alınması için alınması gereken belge olarak karşımıza çıkıyor.Peki yapı kullanma izin belgesi olmazsa ne olur?


Yapı kullanma izin belgesi olmazsa ne olur?

Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Birimi tarafından düzenlenen, binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren, ruhsat bilgilerini, inşaat bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belgeye yapı kullanma deniyor. 


Yapı kullanma izin belgesi alabilmek için yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması gerekiyor.


Söz konusu belgeyi almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin bir dilekçeyle Belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Başvuruyu alan Yapı Kullanma izni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyor.Teknik raporlarla taahhütname verildikten sonra yapı için Genel İskan Raporu düzenleniyor.

Peki yapı kullanma izin belgesi olmazsa ne olur?


Yapı kullanma izin belgesi olmayan konutlar için ciddi yaptırımlar geliyor.belgeyi almayan yapılar İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlıyor bu da daha yüklü fatura anlamına geliyor.Elektrik de su faturası gibi yüksek tarifeden ödeniyor.


Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşmede yapı kullanma izin belgesinin müteahhit tarafından alınacağı belirtilmiş ve iskan henüz alınmamışsa, müteahhite karşı teslimin eksik yapılmasından dolayı dava açılabiliyor.

Yapı kullanma izni kaç günde alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com