23 / 04 / 2024

İskan ruhsatı olmadan su aboneliği alınabilir mi?

İskan ruhsatı olmadan su aboneliği alınabilir mi?

Belediyelerin imar birimleri tarafından verilen iskan ruhsatı, inşaatın projesine uygun olduğunda verilirken uygunsuzluğu durumunda verilmiyor. Peki iskan ruhsatı olmadan su aboneliği alınabilir mi?


İskan ruhsatı olmadan su aboneliği alınabilir mi?

İnşaat çalışmaları yeni biten bir yapıda oturumun yasal olarak başlayabilmesi için iskan ruhsatının alınmış olması gerekiyor.


İskan ruhsatının düzenlenebilmesi için ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. 


Bina tamamen inşa edildikten sonra mal sahibi ya da yapı ile ilgili kişinin belediyeye dilekçe ile başvurmasıyla işlemler başlıyor. Yapılan başvuru zerine binanın ruhsat ve belgelere uygun olarak inşa edilip edilmediği kontrol ediliyor. 


Yapının projeye uygun yapılması ve fen bakımından kullanımının herhangi bir sorun teşkil etmemesi gerekiyor. Bütün bunlar belediyenin yapı ile ilgili teknik elemanlarının testinden geçiyor ve rapor hazırlanıyor.


Belediyelerin imar birimleri tarafından verilen iskan ruhsatı, inşaatın projesine uygun olduğunda verilirken uygunsuzluğu durumunda ise verilmiyor.Bu şekilde oturuma izin verilmemiş ve iskan ruhsatı alınmamış olan yapılara bazı bankalar kredi vermiyor.Peki iskan ruhsatı olmadan su aboneliği alınabilir mi?


Su aboneliğinden sorumlu olan İSKİ, abonelik işlemleri için gerekli belgeler arasında iskan ruhsatı da istiyor. Ancak iskanı olmayan evlerde bazı istisnalar söz konusu olabiliyor.  12 Ekim 2004 tarihinden önce yapıldığı belgelenen yapılar için iskan ruhsatı alınması şartı  ve inşaat ruhsatı da aranmıyor.

İskan ruhsatı almak zorunlu mudur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler