25 / 04 / 2024

İskan ruhsatı almak için nereye başvurulur?

İskan ruhsatı almak için nereye başvurulur?

İskan ruhsatı, ruhsatlı bir binanın projesine uygun olarak tamamlanması durumunda belediye tarafından düzenlenen oturma ruhsatı olarak karşımıza çıkıyor. Peki iskan ruhsatı almak için nereye başvurulur?


İskan ruhsatı almak için nereye başvurulur?

Ruhsatlı bir binanın, ruhsat şartlarına uygunluğunu gösteren belgelerle birlikte; inşaat bitim tarihini, tapu kayıt numarasını, binanın adresini, bağımsız bölümlerin türlerini, arsa paylarının ve numaralarını, mal sahiplerini, sınıflarını, metrekare cinsinden kapladığı alanını gösteren belgeye iskan ruhsatı adı veriliyor.


İnşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin, iskan ruhsatı almak için gerekli belgeler ile başvuru yapması gerekiyor.İskan ruhsatı için gerekli belgeler şu şekilde:


- İskan İzni istemi içeren dilekçe,

- Tapu kaydı bilgileri,

- Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

- Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

- Telekom Olur Yazısı,

- Proje Müellifleri Raporu, 

- Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

- Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,

-  Emlak  /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

- SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi, 

- Sığınak Raporu (Sığınak yeri ayrılmış olan binalarda) 

- Yangın Tesisat Raporu (Dosyada İtfaiye Daire - Başkanlığı'ndan onaylı yangın söndürme, algılama ve tahliye projeleri varsa) 


Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek tespit ediyor. Peki iskan ruhsatı almak için nereye başvurulur?


İskan ruhsatı, Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenleniyor. Bu sebeple gerekli belgeler ve başvuru dilekçesi ile birlikte belediyeye müracaat ediliyor.

İskan ruhsatı masraflarını kim öder?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com