25 / 04 / 2024

İskan ruhsatı almak zorunlu mudur?

İskan ruhsatı almak zorunlu mudur?

Yapı kullanma izin belgesi olarakta bilinen iskan ruhsatı, bir yapıda yasal olarak oturumun başlayabilmesi için belediyeden alınıyor.Peki iskan ruhsatı almak zorunlu mudur?


İskan ruhsatı almak zorunlu mudur?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belgeye iskan ruhsatı adı veriliyor.


Binaya iskan ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının sona ermiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. 


Bu raporu almak için inşaat yetkilisinin gerekli belgeler ve bir dilekçe ile birlikte belediyeye başvurması gerekiyor. Eğer bina tamamen bitmiş ise veya kullanılmaya hazır hale gelmiş ise bu kısımların kullanıma açılması için inşaat ruhsatı veren merkezlerden yani valilik ,mimarlık veya mühendislik bürolarından izin alınması gerekiyor.Peki iskan ruhsatı almak zorunlu mudur? diyorsanız işte yanıtı..


İskan ruhsatı  alınmamış binalar için ciddi yaptırımlar geliyor. Öncelikle İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlıyor bu da daha yüklü fatura anlamın geliyor. Elektrik de su faturası gibi yüksek tarifeden ödeniyor.


Binaya iskan ruhsatı alma sorumluluğu, müteahhite ait oluyor. Müteahhitin iskan almaması, iskanı alımını engelleyecek şekilde yapı inşa edilmesi neticesinde, müteahhite karşı dava açılabiliyor.

İskan ruhsatı alma şartları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com