26 / 04 / 2024

İskan ruhsatı alma şartları nelerdir?

İskan ruhsatı alma şartları nelerdir?

Belediyeden iskan ruhsatı almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin dilekçe yazarak müraacat yapması gerekiyor. Peki iskan ruhsatı alma şartları nelerdir?


İskan ruhsatı alma şartları nelerdir?

İskan ruhsatı;ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren ve Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bir belge olarak tanımlanıyor.Peki iskan ruhsatı alma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..


Yapı kullanma izin belgesi olarakta bilinen iskan ruhsatının alınabilmesi için öncelikle ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. 


İskan ruhsatını binanın müteahhidinin veya yetkilisinin alması gerekiyor. İskan ruhsatı almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvuru yapıyor. Başvuruyu alan Yapı Kullanma izni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını gelip kontrol ediyor.


İskan raporunu alan kişinin gerekli belgeleri temin edip başvuru yapmasının ardından iskan harcını da ödemesi gerekiyor.Birim metrekare değerleri ile yapının brüt metrekaresi ile çarpılmak suretiyle iskan ruhsatı harcı hesaplanıyor. 

İskan ruhsatı başvuru dilekçesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com