28 / 04 / 2024

İskan raporu nereden alınır?

İskan raporu nereden alınır?

İskan raporu,ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ruhsat bilgilerinin yer aldığı rapor olarak karşımıza çıkıyor.Peki iskan raporu nereden alınır?


İskan raporu nereden alınır? 

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren rapora iskan raporu adı veriliyor.


İskan raporu alınabilmesi için yapının inşaatının bitmiş olması gerekiyor. Yapı ruhsatı alındığı tarihten iki sene içerisinde inşaatına başlanmış olması ve inşaatın beş sene içerisinde tamamlanmış olması gerekiyor. 


Tasdikli projesine uygun yapıldığı takdirde, yapıya iskan raporu veriliyor. İskan raporunun düzenlemesi ve projeye uygun sonucunun gelmesi otuz günlük bir sürede gerçekleşiyor. Peki iskan raporu nereden alınır?


Arsa sahibi müvekkil ile müteahhit arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmeye göre iskan raporunu müteahhitin alması gerekiyor. İskan raporununn alınabilmesi için inşaat sahibinin gerekli belgeler ile birlikte bağlı olunan belediyeye başvuru yapması gerekiyor.


İskan raporu için gerekli belgeler şu şekilde:

- İskan İzni istemi içeren dilekçe,

- Tapu kaydı bilgileri,

- Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

- Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

- Telekom Olur Yazısı,

- Proje Müellifleri Raporu, 

- Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

- Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,

-  Emlak  /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

- SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi, 

- Sığınak Raporu (Sığınak yeri ayrılmış olan binalarda) 

- Yangın Tesisat Raporu (Dosyada İtfaiye Daire - Başkanlığı'ndan onaylı yangın söndürme, algılama ve tahliye projeleri varsa) 

İskan alınmazsa ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com