05 / 05 / 2024

İpotek kaldırma nasıl olur?

İpotek kaldırma nasıl olur?

İpotek, doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesi durumu olarak ifade ediliyor. Peki İpotek kaldırma nasıl olur? İşte ipotek kaldırma işlemleri..


İpotek kaldırma nasıl olur?

Bankala veya kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen krediler için ipotek yapıldığı gibi, satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için taşınmaz ipotek ettirilebiliyor.


Bir gayrimenkulüni ipotek ettirilebilmesi için o gayrimenkulün tapu sicil kaydı olması gerekiyor.Kullanılan kredinin teminatı olarak banka kredinizin tamamı ödenene kadar ipotek ile krediyi güvence altına alıyor.


Kredi borcu biten tüketici, gayrimenkulü üzerine alabilmek için öncelikle ev üzerindeki ipoteği kaldırması gerekiyor.Peki İpotek kaldırma nasıl olur? 


İpotek kaldırma işlemlerini yapabilmek için öncelikle kredi kullanılan bankadan ipotek fek yazısı alınıyor. İpotek fek yazısının kanunen bir ücreti bulunmamakla birlikte çoğu banka bu ücreti tüketiciden talep edebiliyor. İpotek fek yazısı ücreti ise bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. Bankadan alınan bu yazıyı Tapu Sicil Müdürlüğü'ne götürerek, ipoteğin kaldırılması işlemi gerçekleştiriliyor.

İpotek harcı oranı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com