25 / 04 / 2024

İpotek kaldırma masrafı yasal mı?

İpotek kaldırma masrafı yasal mı?

İpotek, borcun tamamının kapatılması ile kaldırılıyor.İpoteğin kaldırılması için banka bir miktar ücret talep edebiliyor. Peki ipotek kaldırma masrafı yasal mı?


İpotek kaldırma masrafı yasal mı?

Bir gayrimenkulün üzerine ipotek koyarak, doğmuş veya ileride doğacak borç için ilgili taşınmaz güvence olarak gösteriliyor. İpoteğe konu olacak konutun, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmiyor. 


Konut üzerindeki ipoteğin kaldırılması için ilk şart, konut kredisinin tamamının ödenmesi oluyor. Borç tamamen ödendiğinde bankadan fek yazısı alınıyor. Bu yazı için bankalar belli bir ücret de talep edebiliyor. 


İpotek kaldırma masraf bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Fek için konut kredisi kullanan kimseler ortalama 250-500 TL bir harç ödemesi yapıyor..Peki ipotek kaldırma masrafı yasal mı?


Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek kaldırma masrafı için banka, tüketiciden ücret talep edebiliyor. Ücret bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.


Kredi sözleşmesinde "ipotek fek yazısı ücreti tüketici tarafından ödenecektir" ibaresine rağmen  sözleşmeyi imzalayan tüketici, ödeme anında ücreti ödemek istemeyebiliyor. Bu durumda banka, sözleşmedeki bilgileri tüketici aleyhine kullanabiliyor. 

İpoteği nasıl kaldırabilirim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com