05 / 05 / 2024

Tapudan ipotek kaldırma işlemi ne kadar sürer?

Tapudan ipotek kaldırma işlemi ne kadar sürer?

İpotek, gayrimenkul tapusu üzerine borç dolayısı ile konuluyor. Borçlunun borcunu ödemesi durumunda tapudaki ipotek kaldırılabiliyor. Peki tapudan ipotek kaldırma işlemi ne kadar sürer? diyorsanız işte yanıtı...


Tapudan ipotek kaldırma işlemi ne kadar sürer?

Bir taşınmaz malın üzerine ipotek koyarak, doğmuş veya ileride doğacak borç için ilgili taşınmaz teminat olarak gösteriliyor. İpoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmiyor. 


Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ‘ipotek fek yazısı’na dair ek bilgi koyuyor. Kredinin bitmesinin ardından ipotek kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtiliyor.


Konut üzerindeki ipoteğin kaldırılabilmesi için ilk şart, konut kredisinin tamamının ödenmesi oluyor. Peki tapudan ipotek kaldırma işlemi ne kadar sürer? diyorsanız işte yanıtı...


İpoteğin fek yazısının istenmesi durumunda banka da dilekçe yazılmasını istiyor. Yazılan bu dilekçenin sonucu olarak bir yada iki gün içinde ipotek fek yazısını almak için banka çağırıyor.


Alınan ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğüne gidildiğinde tapu üzerindeki ipotek gerekli işlemler yapıldıktan sonra aynı gün içinde kaldırılabiliyor.Tapuya ipoteğin fek edilmesi ibaresi işleniyor.


İpotek kaldırma yazısı örneği!

 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes. com