20 / 04 / 2024

2016 ipotek fek harcı!

2016 ipotek fek harcı!

İpotek fekki, bankadan kullanılan konut kredisinin tamamının ödenmesi halinde ipoteği kaldırma işlemi olarak ifade ediliyor. Peki 2016 ipotek fek harcı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


2016 ipotek fek harcı!

Alınan konut kredisi karşılığında banka tarafından konuta koyulan ipoteğin kaldırılabilmesi için öncelikle bankaya olan tüm borcun tamamen bitmesi gerekiyor. 


Borcun tamamının ödenmesinin ardından banka tarafından doldurulan ipotek fekkinin yazılması gerekiyor. İpotek fek yazısı; ise; banka tarafından ipotek edilmiş evin üzerindeki tedbirin kaldırılmasına ilişkin Tapu Müdürlüğü’ne yazılmakta olan yazı olarak ifade ediliyor.


Yani bir kişinin taşınmaz mülkü üzerindeki borcunun tamamının ödenmesi halinde ipoteğin kaldırılmasına ilişkin banka tarafından hazırlanmakta olan yazı da denebiliyor. 


İpotek fekkinin kaldırılmasına ilişkin Tapu Müdürlükleri’ne yazılacak olan yazı için fek harcı başlığı altında belli bir miktar para tahsil ediliyor.Peki 2016 ipotek fek harcı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


İpotek fekki harcı bankadan bankaya değişiklik göstermekle birlikte  ortalama 250 TL'lik bir harç ödemesi yapılıyordu.Buna karşın Torba kanunla birlikte bazı yeni yetkinlikler kazanan BDDK,  bankalar ile yapılan görüşmeler sonucunda tüketiciden alınan bazı masraf kalemlerine ilişkin düzenlemeler yaptı ve  buna göre konut kredisi kullanan kişileri yakından ilgilendiren ipotek fek harcı için kaldırılma kararı alındı.

İpotek işlemleri için gerekli belgeler!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com