03 / 05 / 2024

Tapudan ipotek kaldırma 2016!

Tapudan ipotek kaldırma 2016!

İpotek, gayrimenkul tapusu üzerine borç dolayısı ile konuluyor. Borçlunun borcunu ödemesi durumunda tapudaki ipotek kaldırılabiliyor. İşte tapudan ipotek kaldırma 2016...


Tapudan ipotek kaldırma 2016!

Konut kredisi kullandırımlarında istisnasız tüm bankalar kredi kullandırılan taşınmazın tapusu üzerine ipotek koyduruyor. Konut kredileri hem yüksek tutarlı hem de uzun vadeli krediler olduğu için bankalar kredinin geri dönüşünü garanti altına almak için konutun üzerine ipotek koyuyor.


Konut kredisi ipotek kaldırma işlemi için mutlaka kullanılan kredinin kapatılması gerekiyor.  Kredi borcu bitmeden ipoteği kaldırılmak mümkün olmuyor. Peki tapuda ipotek nasıl kaldırılır? İşte tapudan ipotek kaldırma 2016...


İpotek kaldırma için öncelikle ipotek fek yazısı almak gerekiyor. Bu yazı, borç dolayısı ile ipoteği koyan bankadan alınıyor. 


Söz konusu fek yazısı bankadan alınarak Tapuya veriliyor. Tapu Sicil Müdürlüğü gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ev üzerindeki ipoteği resmi olarak tapudan da kaldırıyor.  


Bankalar ipotek kaldırma yazısı için ücrette talep ediyordu. Bu ücret ortalama olarak 250 civarlarında tahsil ediliyordu. Ancak 2013 yılında yapılan yasal düzenlemelerle bu ücretin tahsil edilmesi haksız bulundu. 


Buna göre ipoteğin kaldırılması için bankalar, tüketicilerden herhangi bir ücret talep edemiyor.

Banka tarafından istenilse de tüketicinin bu duruma itiraz hakkı bulunuyor. İtirazlar tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemelerine yapılabiliyor.


İpotekli ev nasıl devredilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com