03 / 05 / 2024

İpotek kaldırma harcı ne kadar?

 İpotek kaldırma harcı ne kadar?

İpotek, taşınmaz maşın tapusu üzerine borç dolayısı ile konuluyor. Borçlunun borcunu ödemesi halinde tapudaki ipotek kaldırılabiliyor. Peki ipotek kaldırma harcı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


İpotek kaldırma harcı ne kadar?

Konut kredisi kullandırımlarında istisnasız tüm bankalar kredi kullandırılan konutun tapusu üzerine ipotek koyuyor. Konut kredileri hem yüksek tutarlı hem de uzun vadeli krediler olduğu için bankalar kredinin geri dönüşünü garanti altına almak adıns konutun üzerine ipotek koymayı istiyor.


Konut kredisi ipotek kaldırma işlemi için mutlaka kullanılan kredinin kapatılması gerekiyor.  Kredi borcu bitmeden ipoteğin kaldırılması mümkün olmuyor.


Borçlar ödedikten sonra konut kredisi ipotek kaldırma işlemi için gerekli işlemlere başlama hakkınız bulunuyor. İpotek kaldırma işlemi için atılması gereken ilk adım kredi kullanılan banka şubesini ziyaret ederek borcu yoktur yazısı almak oluyor. Peki ipotek kaldırma harcı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Bankalar ipotek kaldırma işlemi için ücret talep ediyordu. Bu ücret ortalama olarak 250 civarlarında tahsil ediliyordu. Ancak 2013 yılında yapılan yasal düzenlemelerle bu ücretin tahsil edilmesi haksız bulundu. Bu nedenle ipoteğin kaldırılması için bankalar, tüketicilerden herhangi bir ücret talep edemiyor.


Banka tarafından istenilse de tüketicinin bu duruma itiraz hakkı bulunuyor. İtirazlar tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemelerine yapılabiliyor.

İpotekli ev alırken nelere dikkat edilmeli?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com