20 / 04 / 2024

İpotekli ev alırken nelere dikkat edilmeli?

İpotekli ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Konut kredisi ile satın alınan konuta yada alan kişinin başka bir konutuna ipotek konuluyor. Bazı kişiler ipotekli ev satın almak isteyebiliyor. Peki ipotekli ev alırken nelere dikkat edilmeli? diyorsanız işte yanıtı...


İpotekli ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Konut kredisiyle satın alınan evlerde konuta ipotek konulmasının sebebi bankanın verdiği kredi karşılığında teminat alınması oluyor. Banka, borcumuzu ödeyene kadar ipoteği kaldırmıyor.


İpotekli taşınmaz malların alım satımının gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. Ancak satın alınan konutun borcu bitene kadar bankanın malı sayıldığı için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. Peki ipotekli ev alırken nelere dikkat edilmeli? diyorsanız işte yanıtı...


İpotekli ev satın almak evi satın alan kişiler için riskler taşıyabiliyor. Çünkü borçlunun bankaya borcunu ödememesi durumunda bankanın evi koşulsuz satma hakkı bulunuyor. Bu nedenle ipotekli ev alırken mutlaka borcun kapatılmasının sağlanması gerekiyor.


Bunun için satış öncesinde notere gidilerek sözleşme yapılabiliyor ve satış miktarının kredi borcuna karşılık olan kısmı yatırılarak önce evin ipoteği kaldırılıyor. Daha sonra kalan miktar tapunun evin yeni sahibine devrinin ardından evi satan tarafa ödeniyor.


Bir başka seçenek ise konut satın alınırken bankadan kalan borcun tamamının öğrenilmesi ve bu borcun evin yeni sahibine devredilmesi oluyor.Devredilen tutardan kalan satış farkı bulunuyorsa bu tutar yine evi satın alan kişi tarafından evin eski sahibine elden ödenebiliyor.


Tapuda ipotek var mı nasıl öğrenilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com