Gayrimenkule birden fazla kimsenin sahip olması halinde hisseli tapu söz konusu oluyor. Peki "Hisseli tapu satışı yapılır mı? Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..
Hisseli tapu satışı yapılır mı?
Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak ifade ediliyor.Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Hisseli tapu belgesinde taşınmazın hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor.
Hisseli tapuya sahip olan kişiler kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor. Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor. Peki "Hisseli tapu satışı yapılır mı? Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..
Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar bulunuyorsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Fakat isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet verebiliyor. Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemiyorsa satış iptali davası açabiliyor. Böyle bir durumun yaşanmaması adına satış günü tüm hissedarların paylarını satması gerekiyor.
Hissedarlığın giderilmesi davasında yetki Sulh Hukuk Mahkemelerinde oluyor. Dava açmak için, gayrimenkul hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor.
Hisseli tapu nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com