Gayrimenkul sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belge hisseli tapu olarak karşımıza çıkıyor. Peki "hisseli tapu nasıl olur? Hisseli tapu nasıl anlaşılır?" diyorsanız işte yanıtı..
Hisseli tapu nasıl olur?
Hisseli tapu, birden fazla kimsenin bir gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu gösteren tapu olarak ifade ediliyor. Hisseli tapu, miras halinde edinilebileceği gibi, hisseli olarak satın alma işleminin yapılması durumunda da söz konusu olabiliyor. Peki "hisseli tapu nasıl olur? Hisseli tapu nasıl anlaşılır?" diyorsanız işte yanıtı..
Hisseli tapuda sadece ortakların adları ve sayısının kaç olduğu belirtiliyor. Gayrimenkulün hangi bölümünün kime ait olduğu belirtilmiyor.
Hisseli tapu sahipleri arasında çıkacak sorunun ortadan kaldırılması için hisse sahipleri kendi aralarında hangi bölgenin kime ait olduğuna dair yazılı bir belge hazırlayabiliyor.Bu belgeye de rızai taksim sözleşmesi deniyor. Ancak bu belgenin tapu dairesinde herhangi bir resmi özelliği bulunmuyor.
Hisseli taşınmaz için hisse sahibi olan kimseler tasarrufta bulunmak isteyebiliyor.Hisseli satış işleminde tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.
İsteyen hissedarlar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet vererek de , satış işlemini gerçekleştirebiliyor.
Hisseli tapu satışı masrafları 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com