06 / 05 / 2024

Gaiplik kararı nasıl alınır?

 Gaiplik kararı nasıl alınır?

Gaiplik kararı almak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.Gaiplik kararı ile ilgili esaslar Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor.Peki gaiplik kararı nasıl alınır?Gaiplik kararı ne zaman alınır?


Gaiplik kararı nasıl alınır?

Gaiplik kelime anlamıyla, bir kimsenin nerede olduğunun bilinmemesini ifade ederken, Medeni Kanun'da ise gaiplik kavramı şu şekilde açıklanıyor; “Bir kimse, ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde kaybolursa, cesedi bulunamamış olsa bile gerçekten ölmüş sayılır”.

Gaiplik kararı, Medeni Kanunu'nun 32. maddesine göre şöyle açıklanıyor; 'Ölüm tehlikesi içinde kaybolan kişiler ile veya ölüm tehlikesi içinde kaybolmamış dahi olsa kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir' 

Gaiplik kararının istenebilmesi için yasayla belirlenen sürenin geçmesi gerekiyor. Buna göre, kişinin ölüm tehlikesi üzerinden en az bir yıl veya ölüm tehlikesi yok ise kişiden son haber alındığı tarihten bu yana en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor. 

Yasal sürenin geçmesine rağmen kişiden haber alınamıyorsa gaiplik kararının çıkması için öncelikle mahkemeye başvurmak gerekiyor. Başvuru üzerine mahkeme kararı alabilmek için kayıp kişi hakkında bilgi almak adına yakınlarını ilanla çağırıyor. Bu ilan süresi için ise en az 6 ay sürenin geçmesi bekleniyor.  

Mahkeme tarafından konulan 6 aylık süre zarfında da kişiden haber alınamadığı takdirde mahkeme gaiplik kararını veriyor. Böylelikle kayıp kişinin yakınları mirasçılık hakkını elde etmiş oluyor. 

Gaiplik kararı alındıktan sonra gaip olarak nitelendirilen kişi ortaya çıkabiliyor. Bu durumda Medeni Kanun'un 585. maddesine göre, gaibin  mallarını teslim almış olanlar, aldıkları malları geri vermek zorunda kalıyor.


Gaiplik davasında görevli mahkeme!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com