02 / 05 / 2024

Gaiplik kararı nedir?

Gaiplik kararı nedir?

Türk Medeni Kanununda gaiplik kararının ne olduğuna, gaiplik kararının nasıl alındığına ve gaipliğe ilişkin diğer hususlar ele alınıyor.Peki gaiplik kararı nedir?Gaiplik kararı nasıl alınır?


Gaiplik kararı nedir?

Medeni Kanuna göre gaiplik kavramı “Bir kimse, ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde kaybolursa, cesedi bulunamamış olsa bile gerçekten ölmüş sayılır”  şeklinde açıklanıyor.


Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması şartı aranıyor.


Gaiplik için mahkemeye başvurulması gerekiyor.Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkeme oluyor.


Gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri ilgili mahkeme, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilânla çağırıyor.Süre,ilk ilânın yapıldığı günden başlayarak en az altı ay oluyor.


Gaipliğine karar verilecek kişi, ilân süresi dolmadan ortaya çıkar veya kendisinden haber alınırsa ya da öldüğü tarih tespit edilirse gaiplik istemi düşüyor.


Eğer ilândan sonuç alınamazsa, mahkeme gaipliğe karar veriyor ve ölüme bağlı haklar, aynen gaibin ölümü ispatlanmış gibi kullanılıyor.Gaiplik kararı ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden başlayarak hüküm doğuruyor.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com