02 / 05 / 2024

Gaiplik kararı ne zaman verilir?

 Gaiplik kararı ne zaman verilir?

Bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının kendisinden haber alamaması nedeniyle verilen karar gaiplik kararı oluyor.Peki gaiplik kararı ne zaman verilir?İşte gaiplik kararı süresi..


Gaiplik kararı ne zaman verilir?

Medeni Kanuna göre,ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor. 


Örneğin uluslar arası sularda, kıtalar arası seyahatler gerçekleştiren bir geminin okyanusta batmış olması sonucu yüzerek bazı yolcuların kurtulmuş olması ancak bazılarının ise kurtulup kurtulamadığının bilinememesi olayında olduğu gibi, gaiplik kararı; yukarıdaki olayda belirtilen şekilde kaybolan bir kişinin ölüp ölmediğini tam olarak bilinemediği halde, yüzme bilmemesi sebebiyle büyük ihtimalle ölmüş olabileceğini düşünülen yolcu hakkında ilgili kişilerin müracaatı sonucu mahkeme bu kişinin öldüğüne hükmediyor.


Gaiplik kararı ne zaman verilir?

Söz konusu gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor.


Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilânla çağırıyor.


Bu süreçte gaipliğine karar verilecek kişi, ilan süresi dolmadan ortaya çıkıyor veya kendisinden haber alınıyorsa ya da öldüğü tarih tespit ediliyorsa gaiplik düşüyor


İlândan sonuç alınamazsa, mahkeme gaipliğe karar veriyor ve ölüme bağlı haklar, aynen gaibin ölümü ispatlanmış gibi kullanılıyor. Gaiplik kararı ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden başlayarak hüküm doğuruyor.


Gaiplik kararı nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com