Gaiplik başvurusu yapabilmek için yasaş sürenin geçmiş olması gerekiyor.Türk Medeni Kanunda da gaiplik kararına dair hükümler yer alıyor.Buna göre gaip kimdir?Gaiplik kararı ne zaman verilir?
Gaip kimdir?
Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.
Gaiplik davasında yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesi oluyor.
Türk Medeni Kanuna göre gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor.
Gaiplik davasında yetkili olan Sulh Hukuk Mahkemesi, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilânla çağırıyor.
Gaipliğine karar verilecek kişi, ilân süresi dolmadan ortaya çıkar veya kendisinden haber alınırsa ya da öldüğü tarih tespit edilirse gaiplik istemi düşüyor.
Eğer İlandan sonuç alınamazsa, mahkeme gaipliğe karar veriyor ve ölüme bağlı haklar, aynen gaibin ölümü ispatlanmış gibi kullanılıyor.
Gaiplik kararı ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden başlayarak hüküm doğuruyor.
Gaiplik kararı, hâkimin bildirmesi üzerine, ölüm kütüğüne kaydolunuyor.Tescile esas olan bir bildirimin doğru olmadığının tespit edilmesi veya kime ait olduğu bilinmeyen cesedin kimliğinin belli olması ya da gaiplik kararının kaldırılması sebepleriyle zorunlu olan değişiklikler, ilgilinin kütükteki kaydının düşünceler sütununa yazılarak yapılıyor.
Gaiplik davası dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com