Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa hakkında gaiplik kararı verilebiliyor. Peki Gaiplik davasında yetkili mahkeme neresidir?
Gaiplik davasında yetkili mahkeme neresidir?
Kendisinden uzun zamandır haber alınamayan, kayıp ve ölmüş olma olasılığı yüksek olan kişilere belli koşullar altında "gaip" deniyor. Gaiplik kararıyla ilgili esaslar Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor.
Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların müracaatı üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.
Gaipliğine karar verilecek kişi, ilân süresi dolmadan ortaya çıkar veya kendisinden haber alınırsa ya da öldüğü tarih tespit edilirse gaiplik istemi otomatik olarak düşüyor. Peki Gaiplik davasında yetkili mahkeme neresidir?
Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesi oluyor.
Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kişileri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilânla çağırıyor.
Bu süre, ilk ilânın yapıldığı günden başlayarak en az altı ay oluyor.
Gaibin mirası kime kalır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com