02 / 05 / 2024

Gaiplik davasında görevli mahkeme!

 Gaiplik davasında görevli mahkeme!

Gaiplik kararının çıkması için öncelikle mahkemeye başvurmak ve belirlenen yasal sürenin geçmesini beklemek gerekiyor.Peki gaiplik davasında görevli mahkeme neresidir?İşte gaiplik davasında görevli mahkeme..


Gaiplik davasında görevli mahkeme!

Gaiplik, bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeniyle ölmüş olabileceği düşüncesiyle, yakınlarının başvurusu üzerine mahkeme tarafından öldüğüne karar verilmesi olarak nitelendiriliyor.


Gaiplik kararının alınması için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor.İlgili mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilanla çağırıyor.Bu süre, ilk ilânın yapıldığı günden başlayarak en az altı ay oluyor.


İlândan sonuç alınamazsa, mahkeme gaipliğe karar veriyor ve ölüme bağlı haklar, aynen gaibin ölümü ispatlanmış gibi kullanılır. Gaiplik kararı ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden başlayarak hüküm doğuruyor.


Gaipliğine karar verilecek kişi, ilan süresi dolmadan ortaya çıkar veya kendisinden haber alınırsa ya da öldüğü tarih tespit edilirse gaiplik istemi düşüyor.


Gaiplik kararı ilanından sonuç alınamazsa, mahkeme gaipliğe karar veriyor ve ölüme bağlı haklar, aynen gaibin ölümü ispatlanmış gibi kullanılıyor. Gaiplik kararı ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden başlayarak hüküm doğuruyor.


Gaiplik davasında görevli mahkeme!

Gaiplik davasında yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor. Gaiplik kararı alınacak olan kişinin Türkiye’deki son yerleşim yerinin; eğer Türkiye’ de hiç yerleşmemişse nüfus siciline kayıtlı olduğu yerin; böyle bir kayıtta yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yerin mahkemesine başvurmak gerekiyor.



Gaiplik kararı ne zaman verilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com