28 / 04 / 2024

Gaiplik davası dilekçe örneği!

 Gaiplik davası dilekçe örneği!

Gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli yasal süre geçtikten sonra bir dilekçe ile mahkemeye başvuruda bulunulabiliyor.Peki gaiplik davası dilekçesi nasıl yazılır?İşte gaiplik davası dilekçe örneği..


Gaiplik davası dilekçe örneği!

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa yada kendisinden uzun zamandan beri haber alınamıyorsa gaiplik başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.

Yasal mirasçı olarak kişilerin gaiplik kararı almak üzere mahkemeye başvuruda bulunabilmeleri için olay tarihinden itibaren; ölüm tehlikesi içinde iken kaybolma halinde en az 1, uzun zamandır haber alınamama halinde ise en az 5 yıl geçmiş olması gerekiyor. 

Gaiplik kararı alınabilmesi için yetkili mahkemeye bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor. Yekili mahkeme kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesi oluyor. Gaiplik kararı dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:

Gaiplik davası dilekçe örneği!

.......  MAHKEMESİNE

DAVACI                        :

VEKİLİ                          :

DAVALI                        : Hasımsız

KONU                              : ………….. hakkında gaiplik kararı verilmesi talebinden ibarettir.

AÇIKLAMALAR             

1.Müvekkilimin babası, ../../.... tarihinde sabah 09:00 sularında işe gitmek üzere evden ayrılmış, fakat bir daha eve dönmemiştir.

2.Aradan beş yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen ne kendisinden bir haber alınabilmiş ne de kendisine ait bir iz bulunabilmiştir.

3…………….., şu an 55 yaşındadır. Müvekkilim, babasını aramak için uzun uğraşlara girmiş, ancak bir netice alamamış, babasına ait herhangi bir ize rastlayamamıştır. Bu nedenle de babası ………………….. hakkında gaiplik isteminde bulunmak zorunda kalmıştır.

HUKUKİ NEDENLER    : MK, HUMK ve ilgili mevzuat.

DELİLLER                  : Nüfus kayıtları, tanık, keşif, bilirkişi.

SONUÇ                         : Açıklanan nedenlerle, baba ………………… hakkında gaiplik kararı verilmesini vekaleten Sayın Mahkemeniz’den saygılarımla arz ve talep ederim../../....

Avukat

…….. …….

 

Gaiplik davasında görevli mahkeme!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com