Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında, kiracıya hangi oranlarda zam yapılması gerektiği açıklanıyor.Buna göre ev sahibi kiracıya ne kadar zam yapabilir?
Ev sahibi kiracıya ne kadar zam yapabilir?
Konutunu veya işyerini kiraya veren taşınmaz sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor.
Kiracıya yapılacak zam mal sahibinin istediği doğrultusunda hesaplanmıyor.Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu, kiracıya hangi oranlarda zam yapılması gerektiğini açıklıyor
Borçlar Kanunu madde 344 gereğince, kiracıya dönemin enflasyon oranlarını geçmeyecek şekilde zam yapılması gerekiyor. Enflasyon oranlarından Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yeni adıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verileri, kira zammı hesabında kullanılıyor.
ÜFE oranları kapsamında 12 aylık ortalamalar ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim oranı yer alıyor. Kanunda bunlardan hangisinin kullanılacağına ilişkin kesin bir yargı belirtilmiyor.
Ancak, buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu konuya açıklık getiriyor. Kira zam hesaplamalarında TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.
Söz konusu oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. En sok açıklanan Mayıs ayı 2015 enflasyon oranlarına göre kiracıya en fazla yüzde 4,80 oranında zam yapılabiliyor.
Örneğin kirası 1.200 TL olan kiracının zamlı kira bedeli 1.248 TL oluyor.
Kira arttırım oranı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com