05 / 05 / 2024

Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir 2015?

Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir 2015?

Ev sahibinin yasal hakları arasında kiracıya senelik olarak belli bir oranda zam yapma hakkı bulunuyor. Peki ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir 2015?


Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir 2015?

Ev sahibinin kiracıya yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkı bulunuyor. Buna karşın ev sahibi kiracıya, kira ücreti ve yan giderler dışında başka bir ödeme sorumluluğu getiremiyor.


Ev sahibinin kiracısına yapacağı zam ile ilgili hususlar 4 Şubat 2011 tarihinde 27836 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Borçlar Kanununa göre kiracıya dönemin enflasyon oranlarını geçmeyecek şekilde zam yapılıyor.  Enflasyon oranlarından Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yeni adıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verileri, kira zammı hesabında kullanılıyor.


Kira zam hesaplamalarında TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor. Ev sahibi Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan oranda kiracısına zam uygulayabiliyor.


Kiraya, kira sözleşmesinde belirtilen enflasyon oranlarından yüksek oranda zam yapılırsa halinde hakimin müdahalesi istenebiliyor.


Enflasyon zammının yapılmasına rağmen kira ücretinin üşük kaldığı, bu nedenle yüksek zam yaptığını savunan ev sahipleri kira tespit davası açabiliyor.

Ev sahibi kiracıya ihtar çekebilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com