05 / 05 / 2024

Aralık ayı kira zammı 2015!

Aralık ayı kira zammı 2015!

Kira kontratının senelik olarak yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor. Peki Aralık ayında kiracıya ne kadar zam yapılacak? İşte Aralık ayı kira zammı 2015...


Aralık ayı kira zammı 2015!

Kira akdinin yenilenmesi halinde kira bedeline de belli oranlarda zam yapılıyor. Ancak ev ve işyeri kiralamalarında zam hesaplamaları farklı şekilde yapılıyor.

Borçlar Kanunu esasları gereğince ev iracısına dönemin ÜFE oranlarına göre zam yapılıyor. Hangi ÜFE oranının hesaplamada kullanılması gerektiği kanunda açıklanmıyor.

Karışıklığın giderilmesi içinTÜİK bir önceki yılın aynı ayına göre yapılması gerektiğini öngürürken, Yargıtay ise aldığı bir kararda on iki aylık ortalamalara göre hesaplama yapılması gerektiğini söyledi.

Buna rağmen karışıklık tam olarak giderilmemiş olsa da bir kesim kiraya bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında zam yaparken, diğer bir kesim ise on iki aylık ortalamaları baz alarak kiracıya zam yapıyor. Peki Aralık ayında kiracıya ne kadar zam yapılacak? diyorsanız işte yanıtı...

Aralık ayı kira zammı 2015 şu şekilde:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,33 artış gösterdi.

Bu verilere göre 2015 Aralık ayında kiracıya yüzde 5,25 ve yüzde 5,33 oranında zam yapılıyor.

İşyeri kira zam oranı Aralık 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com