05 / 05 / 2024

Aralık ayında kiracıya ne kadar zam yapılabilir?

Aralık ayında kiracıya ne kadar zam yapılabilir?

Ev ve dükkan kiralamalarında mal sahibi ile yapılan sözleşmenin uzaması halinde yeni kira döneminde kira bedeline zam yapılıyor. Peki Aralık ayında kiracıya ne kadar zam yapılabilir? diyorsanız işte yanıtı...


Aralık ayında kiracıya ne kadar zam yapılabilir?

Kira zam oranları kanunen üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Ancak bu kural yalnız evlerde uygulanıyor. İşyerlerindeki kiracı artış hesaplamalarında 2020 yılına sözleşme serbestisi uygulanıyor.


İşyerlerinde bu tarihe kadar sözleşmede belirtilen orana göre; böyle bir oran yoksa istenilen orana göre zam yapılıyor. 


Kiracıya TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları doğrultusunda zam yapılıyor. ÜFE oranlarından TÜİK'e göre bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamada kullanılırken, Yargıtay'a göre ise on iki aylık ortalamaların hesaplamada kullanılması gerekiyor. Peki Aralık ayında kiracıya ne kadar zam yapılabilir? diyorsanız işte yanıtı...


3 Aralık tarihinde açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,33 artış gösterdi.


Buna göre 2015 Aralık ayı kira bedellerine yüzde 5,25 veya yüzde 5,33 oranında zam yapılabiliyor.Örnek hesaplama şu şekilde:


Mevcut kira bedeli: 900 lira

Kira zam oranı: yüzde 5,25 / 5,33

Zam bedeli: 52,5 TL / 53,3 TL

Zamlı kira bedeli: 952,5 TL / 953,3 TL

Aralık ayı ÜFE oranı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com