14 / 05 / 2024

Kira arttırım oranı 2015!

Kira arttırım oranı 2015!

Yıllık olarak imzalanan kira sözleşmelerinin kira döneminin sonunda yenilenmesi durumunda, mal sahibi kira bedeline belli oranlarda zam yapma hakkında sahip oluyor.Peki kira artışı oranı ne kadardır?İşte kira arttırım oranı 2015..


Kira arttırım oranı 2015!

İşyeri ve konut kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Kira sözleşmesi, kanunen belirli ve belirli olmayan bir süre için iki şekilde yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.Kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde belli oranlarda zam yapılıyor.Peki kira artışı oranı ne kadardır?


Mmesken kiracılarına dönemin ÜFE oranları doğrultusunda zam yapılması gerekirken; işyerlerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor. Mesken kiralamalarında yapılacak zam hesabında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.Mayıs ayı kira arttırım orano 4 Mayıs 2015 tarihinde açıklandı.Kira arttırım oranı 2015 şu şekilde:


Kira arttırım oranı 2015..

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Kira artış oranı %4,80 olup, Mayıs ayında kira bedeli üzerinden en fazla bu oranda zam yapılabilecek. Örneğin, 1.100 TL'lik kira bedeli 1.148 TL olacak.

Kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com