Satın alınmak istenilen taşınmaz için talep edilen kredi miktarı, taşınmazın değer tespitinin sonucuna bağlı oluyor.Peki ev ekspertiz raporu nedir?
Ev ekspertiz raporu nedir?
Konut kredisi kullanarak ev alınmak isteniyorsa ekspertiz bu durumda söz konusu oluyor.Satın almak istenilen gayrimenkul için talep edilen kredi miktarı, krediye konu taşınmazın değer tespitinin sonucuna bağlı oluyor.
Konut kredisi kullanırken satın alınacak gayrimenkulün değerlendirilmesi uzman eksperler tarafından yapılıyor.
Bu uzmanların katıldığı sürece ise ekspertiz süreci deniyor.
Bir ev ekspertiz süreci iki aşamadan oluşuyor. Hazırlık Aşaması ve Rapor Aşamasıdır. Hazırlık aşamasında eksper evin değerini belirleyebilmek için bir çok etkeni göz önünde bulundururken son aşamasında da bu değerlendirdiği unsurlara göre bir rapor hazırlıyor.
Ekspertiz raporu kullanabilecek kredi miktarını belirleyeceğinden rapor aşamasından önce değerlendirmenin neye göre yapıldığını bilmek gerekiyor. Raporda eksper tarafından araştırılacak unsurlar aşağıdaki gibidir:
-Binanın kimliği / açık adresi
-Kime ait olduğu / Türü
-Kaç katlı, kaç yaşında olduğu
-İmar durumu
-Gayrimenkulun fiziki durumu
–İtibar
Raporlar belirlenecek değerin %75’i size bankadan kredi olarak veriliyor. Bu yüzden raporun doğru hazırlandığından emin olmak gerekiyor. Binanın kaç katlı olduğunun, özellikle kaç yaşında olduğunun bilgisi ekspertiz raporunu etkiliyor. Öte yandan imar ile ilgili bölümün de eksiksiz doldurulduğundan, binanın krediye uygunluğunun rapora yansıtıldığından emin olmak gerekiyor.
Ekspertiz raporu başvurusu nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com