29 / 04 / 2024

Ev ekspertiz raporu kriterleri nedir?

Ev ekspertiz raporu kriterleri nedir?

Ev ekspertiz raporu ile bankalar hem kendini garantiye alıyor hem de vereceği kredi miktarını belirlemiş oluyor.Peki ev ekspertiz raporu kriterleri nedir?


Ev ekspertiz raporu kriterleri nedir?

Ev ekspertizi, konut kredisi kullanılması aşamasında söz konusu oluyor.Ev ekspertizi, bu konuda uzman ve lisans sahibi eksperler tarafından yapılıyor.Ev ekspertiz raporunun hazırlanma amacı evin değerinin tespit edilmesi oluyor. Tespit edilen evin değeri doğrultusunda, banka tüketiciye vereceği kredi miktarını belirliyor.Peki ev ekspertiz raporu kriterleri nedir?


Ev ekspertiz raporu hazırlanırken bazı kriterler göz önünde bulunduruluyor. Söz konusu kriterler şu şekilde sıralanıyor:


-Gayrimenkulün açık adresi

-Gayrimenkulün lokasyonu

-Kaç yaşında olduğu

-İmar durumu 

-Gayrimenkulün alanı

-Ulaşım özellikleri 

-Fiziki durumu 

-Altyapısı.


Tüketicinin veya kredi kuruluşunun belirlediği eksperler, taşınmazı detaylı olarak incelemeye alıyor. İnceleme kapsamında evin inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlar olup olmadığı ilgili tapu dairesince araştırılıyor.


Evin türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu evin ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor.


Rapor kontrol edilip, ilgili bankaya gönderiliyor. Son olarak kredi kuruluşunca baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşteriye bildiriliyor.

Ev ekspertiz raporu kaç günde çıkar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com