19 / 05 / 2024

Emlakçıya ne kadar kapora verilir?

Emlakçıya ne kadar kapora verilir?

Gayrimenkul işlemlerinde mlakçı ile çalışıldığı zaman emlakçı, alıcıdan kapora talep ediyor. Peki emlakçıya ne kadar kapora verilir? İşte emlakçı kaporası..


Emlakçıya ne kadar kapora verilir?

Taşınmaz mal alım satımlarında hem alıcı hem da satıcıya aracılık yapan kişilere emlakçı adı veriliyor. Emlakçı Borçlar Kanununda simsar olarak adlandırılıyor. Bu kanuna göre gayrimenkul alım satımlar ıtamamlanmadığı sürece emlakçılar herhangi bir komisyon ücretini hak etmiş sayılmıyorlar. 


Ancak alım ya da satım yapılacağı zaman anlaşmaya varıldıysa emlakçıya belirli bir ücret ödeniyor. Bu ücrete emlakçı kaporası deniyor.


Kapora ile emlakçılar için alıcı tarafın vazgeçmesine karşı bir tür teminat oluşturmuş oluyor.Sözleşmenin ciddiyeti ve gerçekliğinin kanıtı adına verilen kapora, kesin sözleşme yapılmadan önce emlakçıya ödeniyor. Daha sonra satış ücreti ödenirken kapora bu miktardan düşülüyor. Peki emlakçıya ne kadar kapora verilir? diyorsanız işte yanıtı..


Emlakçıya ödenmesi gereken kaporanın istisnai durumlar haricinde yüzde 5'ten fazla olmaması gerekiyor. Kapora anlaşmasına göre, eğer satıcı ilgili taşınmazın satışını iptal ederse, alıcının vermiş olduğu kaporanın iadesi yapılıyor.


Fakat alıcı satıştan vazgeçtiyse ve anlaşmada aksi bir hüküm yer almadıkça, alıcı ödediği kaporasını geri alamıyor.

Emlak komisyon bedeli 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com