02 / 05 / 2024

Emlakçılar kiradan ne kadar komisyon alır?

 Emlakçılar kiradan ne kadar komisyon alır?

Emlakçı yardımıyla gayrimenkul kiralanmak isteniyorsa emlakçıya belirlenen oranda komisyon ödemek gerekiyor. Peki emlakçılar kiradan ne kadar komisyon alır? İşte emlakçı kira komisyon oranları 2015..


Emlakçılar kiradan ne kadar komisyon alır?

Gayrimenkullerin alım satım veya kiralama işlemlerini emlakçı yardımı ile yapan kimseler, emlakçıya belli oranlarda komisyon ödemek zorunda oluyor.

Emlakçı ile alıcı aralarında yaptığı anlaşmayı sözleşmede belirtmesi gerekiyor. Emlakçılar, sözleşmesiz hizmet veremiyor.

Gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; gayrimenkulün alımı, satımı, rehin ve benzeri aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık eden kişiler olan emlakçılar, yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edemiyor. 

Emlakçı ayrıca, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmadan kapora da alamıyor. Emlakçıların müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde o da tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanması gerekiyor.Peki emlakçılar kiradan ne kadar komisyon alır? diyorsanız işte yanıtı..

Gayrimenkul kiralama komisyon bedeli yalnız kiracıdan tahsil ediliyor. Bu ücret, bir defaya mahsus olmak üzere alınıyor.

Kontrat süresi ne olursa olsun gayrimenkul kiralama komisyon bedeli, 1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV tutarında tahsil ediliyor.

Ev satışında emlakçı komisyonu ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com