17 / 05 / 2024

Ev satışında emlakçı komisyonu ne kadar?

Ev satışında emlakçı komisyonu ne kadar?

Ev satış işlemlerinin bir emlakçı aracılığı ile yapılması sonucunda emlakçıya komisyon ödeniyor.Peki ev satışında emlakçı komisyonu ne kadar?


Ev satışında emlakçı komisyonu ne kadar?

Emlakçılar gayrimenkul mal alım satım ve kiralama işlemlerinde taraflar arasında aracılık yaparak işlemin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor.


Yapılan işlem neticesinde emlakçılar belli bir komisyonu hak ediyor. Emlakçıya ödenecek komisyon yapılan satış değeri üzerinde hesaplanıyor.Emlakçı komisyonu, ev alım satım işlemi ile kiralama işlemlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor.


Ev satışı emlak komisyonunu hem alıcı hem de satıcı ödüyor. Yapılan satış işlemi için hesaplanan komisyon oranları aşağıda yer alıyor;


Ev alım-satım işleminde;

*Satış bedeli üzerinden, 

*Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV ödeniyor.


Not:

1.Yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edilemez.


2. Emlak Komisyoncusu, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamaz.


3. Emlak Komisyoncusu, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorundadır. Sözleşmesiz hizmet veremez.


Ev alım-satım veya kiralamalarda yerin beğenilmesi durumunda taşınmaz sahibine kısa sürede ulaşılamaması durumunda emlakçıya kaparo verilebiliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta emlakçının vergi dairesine, ticaret odası veya esnaf odasına kayıtlı olması oluyor. Bu belge talep edilebiliyor.

Ev kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com