02 / 05 / 2024

Emlakçılar satıştan ne kadar komisyon alır?

 Emlakçılar satıştan ne kadar komisyon alır?

Emlakçı komisyon bedeli, gayrimenkul alım satım işleri için emlakçı ile çalışıldığı durumlarda emlakçıya ödenen para olarak ifade ediliyor. Peki emlakçılar satıştan ne kadar komisyon alır?


Emlakçılar satıştan ne kadar komisyon alır?

Bina, arsa ve mesken gibi gayrimenkul alım satım işleri için emlakçı ile çalışıldığı takdirde, emlakçıya komisyon ödenmesi gerekiyor. Bir diğer ifade ile emlakçı komisyon ücreti, taşınmaz mal alım satım işleri için emlakçı ile çalışıldığı durumlarda emlakçıya ödenen ücret olarak ifade ediliyor.


Eğer gayrimenkul emlakçı aracılığıyla alıyor veya satılıyorsa, belirlenen oranlarda bir komisyon ödemek gerekiyor. Emlakçı komisyonu, emlakçı aracılığıyla yapılan gayrimenkul alım satımlarında, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belirlenen oran üzerinden alınıyor.  


Söz konusu emlakçı komisyonu için ödenmesi gereken tutar, satış işlemi yapılan gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belli bir oranda hesaplanıyor.Peki emlakçılar satıştan ne kadar komisyon alır?


Emlakçı komisyonu bilindiği üzere kiralamada ve satışta farklı oranlarda hesaplanıyor.2015 yılı için satıştan alınan komisyon oranı şu şekilde:


ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV


Örneğin; satın alacağınız gayrimenkulün satış bedelinin 200 bin TL olduğunu farz edelim. Emlakçı komisyonu için 200 bin TL'nin yüzde 2'sini bulmanız gerekecek. 


200 / 100 = 2

2 * 2 = 4 bin TL + KDV

Emlakçı kiracıdan komisyon alır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com