18 / 05 / 2024

Ev kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar?

Ev kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar?

Ev kiralamak isteyen vatandaşlar emlakçıya danışıyorsa belirlenen oranlarda emlak komisyonu ödemek zorunda oluyor.Peki ev kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar?


Ev kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar?

Ev alacak, satılacak ya da kiralanacak ve bu işlemler için bir emlakçıya başvurulacaksa, tüm bu işlerin karşılığı olarak emlakçı komisyon ödemek gerekiyor. 


Ev alım satım işlemlerinde emlakçının ücret alabilmesi yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme imzalamış olmasına bağlı oluyor. Emlakçıların faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi durumunda ödeniyor.


Emlakçılık sözleşmesinde emlakçıların yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, emlakçının faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödenmesi gerekiyor.


Emlakçıya evalım satım işleminde hem alıcının hem de satıcının komisyon ödemesi gerekirken; kiralama işleminde ise yalnız kiracının komisyon ödemesi gerekiyor.Peki ev kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar?


Ev kiralamada komisyon bedeli, kontrat süresi ne olursa olsun, 1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV tutarında tahsil ediliyor.


Söz konusu komisyon bedeli sadece kiracıdan tahsil ediliyor. Bu bedel, bir defaya mahsus olmak üzere alınıyor.


Örnek..

Aylık kira bedelinizin 900 TL olduğunu farz edelim. Bu durumda 1 yıllık kira bedeli 10.800 TL'ye tekabül ediyor. 1 yıllık kira bedelinin yüzde 10'nu ise 1.008 TL oluyor.


Aylık 1.000 TL'lik kira bedeli ile anlaştığınız kira sözleşmesi için 1.008 TL+KDV ödemeniz gerekecek.

Emlakçı sattığı evden ne kadar komisyon alır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com