02 / 05 / 2024

Emlakçı komisyonu geri alınır mı?

Emlakçı komisyonu geri alınır mı?

Emlak kiralama ve satın alma işlemlerinde emlakçılardan yardım alınıyorsa emlakçıya komisyon ödemek gerekiyor. Peki emlakçı komisyonu geri alınır mı?


Emlakçı komisyonu geri alınır mı?

Emlakçılar,gayrimenkuller için yapılacak alım satım ve kiralama gibi işlemlerde aracılık yapıyor. Bu süreçte emlakçıların da bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor.


Emlakçılar sözleşmesiz hizmet veremiyor. Emlak Komisyoncusunun, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanması zorunlu tutuluyor.


Kiralama ya da alım satım gibi işler için anlaşma sağlanmadan para talebinde de bulunamıyor. Ayrıca emlak komisyoncusu, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamıyor.


Tarafların anlaşma sağlaması ve alım-satım/kiralama işleminin gerçekleşmesi halinde emlak komisyonu talep edebiliyor. Ödenecek komisyon, belirlenmemişse tarifeye, tarife yoksa teamüle göre hesaplanıyor.


Peki emlakçı komisyonu geri alınır mı? diyorsanız işte yanıtı..


Emlak alım satım işlemlerinde emlakçının ücret alabilmesi yaptığı faaliyet sonucunda sözleşmeye bağlanmış ise alınabiliyor. Emlakçıların faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi durumunda ödeniyor.


Emlakçılık sözleşmesinde emlakçıların yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, emlakçının faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödeniyor.

Emlakçılar satıştan ne kadar komisyon alır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com