04 / 05 / 2024

Kiralık evlerde emlakçı komisyonu ne kadar?

 Kiralık evlerde emlakçı komisyonu ne kadar?

Emlakçı, tarafların anlaşması ve alım-satım/kiralama işleminin gerçekleşmesi durumunda komisyon talep edebiliyor.Peki kiralık evlerde emlakçı komisyonu ne kadar? İşte kiralık evde emlakçı komisyonu..


Kiralık evlerde emlakçı komisyonu ne kadar?

Ticari ve yasal prosedürlere göre kişi ve kurumlara emlak  kiralama, satış vb. konularda aracılık etme, danışmanlık hizmetleri sunma ve konuyla ilgili tapu kadastro, belediye, noter ve vergi dairelerindeki resmi işlemleri takip etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiye emlakçı adı veriliyor.


Emlakçıların tapu İşlemleri yapmak için  (İpotek, Kat irtifakı kurma, Kat mülkiyeti kurma, ifraz ve tevhit, Trampa, Cins değişikliği, Hibe (bağışlama), Taksim (paylaşım), Tashih (düzeltme) Belediyelerden aplikasyon, bölge imar planı çıkarma, harita ve plan okumasını, şehir planlarını incelemesini bilmesi gerekiyor.


Emlakçıya, taşınmaz mal alım satım ve kiralama işlemlerinde alıcı ve satıcının emlakçı aracılığı ile buluşması ve anlaşmaları halinde komisyon ödenmesi gerekiyor.


Emlakçı komisyonu, tarafların aralarında imzaladığı komisyon sözleşmesine göre ödeniyor. Kiralama ve alım satım işlemlerinde komisyon farklı oranlarda hesaplanıyor. Peki kiralık evlerde emlakçı komisyonu ne kadar?


Emlakçı kiralama komisyon bedeli sadece kiracıdan tahsil ediliyor. Bu bedel, bir defaya mahsus olmak üzere alınıyor.Emlakçı kiralama komisyon bedeli, kontrat süresi ne olursa olsun, 1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV tutarında tahsil ediliyor.

Emlak komisyon sözleşmesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com