07 / 05 / 2024

2016 yılı emlakçı komisyonu!

2016 yılı emlakçı komisyonu!

Eğer gayrimenkul emlakçı aracılığıyla alınıyor, satılıyor veya kiralanıyorsa, belirlenen oranlarda bir komisyon ödemek gerekiyor. İşte 2016 yılı emlakçı komisyonu...


2016 yılı emlakçı komisyonu!

Bir gayrimenkulün satış, kiralama, pazarlama sürecini yöneten; bunların sözleşmesini yapan kişiye emlakçı adı veriliyor. 


Emlakçı komisyonu, taşınmaz mal alım satımında karşılaşılan masraflar arasında yer alıyor. Eğer gayrimenkulunuzu emlakçı aracılığıyla alıyor veya satıyorsanız, belirlenen oranlarda bir komisyon ödemeniz de gerekiyor.


Anlaşmanın sağlanması ve sözleşmenin de kurulması durumunda emlakçı komisyonu haketmiş oluyor. Peki 2016 yılında emlakçı komisyonu ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Emlakçı komisyon oranları alım satım ve kiralama işlemlerinde farklı şekilde ve farklı oranlarda hesaplanıyor. Emlak komisyonu tarifesi 2016 gereğince, emlakçı alım satım komisyonu satış bedeli üzerinden hesaplanıyor ve bu bedel hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.2016 yılı alım satım emlakçı komisyon oranı, yüzde 2 olarak belirleinyor.


Kiralama işlemlerinde komisyon yalnız kiracıdan tahsil ediliyor. Komisyon 1 yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanıyor.


KİRALAMA..

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV

Emlakçı komisyonu geri alınır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com