02 / 05 / 2024

Emlakçı komisyonu 2015!

Emlakçı komisyonu 2015!

Gayrimenkul alım satım işlemleri emlakçı aracılığı ile yapılıyorsa emlakçıya belli bir miktarda hem alıcı hem satıcı tarafından komisyon ödeniyor.Peki emlakçı komisyonu 2015 ne kadar?İşte emlakçı komisyonu 2015..


Emlakçı komisyonu 2015!

Taşınmaz alım satım işlemleri için emlakçı ile çalışıldığı takdirde, emlakçıya komisyon ödenmesi gerekiyor.Emlakçı komisyon ücreti, gayrimenkul alım satım işleri için emlakçı ile çalışıldığı durumlarda emlakçıya ödenen ücret olarakta ifade ediliyor.

Emlak Komisyoncusu, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorunda olup; Sözleşmesiz hizmet veremiyor.

Emlakçı,yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edilemiyor.Kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamıyor ve müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorunda oluyor.

Emlakçı komisyonu için ödenmesi gereken tutar, gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belli bir oranda hesaplanıyor.Hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor.

Fakat uygulamada emlakçılar ile emlak sahipleri arasında yapılan farklı anlaşmalar nedeni ile emlakçılar komisyonu satıcının ayrı bir ödeme yapmasına gerek kalmadan temin etmiş oluyor. Bu sebeple emlakçı komisyonu adı altında ödenmesi gereken tutarı yalnız alıcılar ödemiş oluyor.


Emlakçı komisyonu 2015!

Emlakçılar,alım satım ve kiralama işlemleri için belli oranlarda komisyon alıyor.Taşınmaz mal alım satım işlemleri sırasında satış bedeli üzerinden, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV alınıyor.

Yalnız kiracıdan, bir defaya mahsus olmak üzere, kontrat süresi ne olursa olsun, 1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV ödeniyor.


Emlakçının görevleri nedir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com