26 / 04 / 2024

Emlak vergisinden kimler muaftır?

 Emlak vergisinden kimler muaftır?

Mart ayı itibari ile ödenmeye başlanacak olan emlak vergisinden bazı gayrimenkul sahipleri muaf tutuluyor. Peki emlak vergisinden kimler muaftır?İşte emlak vergisinden muaf olma şartları..


Emlak vergisinden kimler muaftır?

Emlak vergisi, taşınmazların bağlı olduğu belediyede ödenmesi gerekiyor.vergi, yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Yılın ilk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Buna göre 2015 yılına ait emlak vergisi ödemelerinin birinci taksiti Mart ayı itibari ile başlayacak.


Arsa,mesken,işyeri gibi taşınmazlara sahip olanlar emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor.Fakat emlak vergisinden muaf olanlar da bulunuyor.Vergiden muaf olanlar sıfır oranlı emlak vergisine tabi oluyor.Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Emlak vergisinden muaf olmayanların  gayrimenkul sahipleri ödemesi gereken vergi oranları ise şu şekilde;


*Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 

*Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

*Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor. 


Emlak vergisi hesaplama aracı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com