03 / 05 / 2024

Emlak vergisi hesaplama aracı 2015!

 Emlak vergisi hesaplama aracı 2015!

Yılın belli dönemlerinde taşınmaz sahiplerinin sahip olduğu taşınmaz mallar için emlak vergisi ödemeleri gerekiyor.Peki emlak vergisi nasıl hesaplanır?İşte emlak vergisi hesaplama aracı 2015..


Emlak vergisi hesaplama aracı 2015!

Emlak vergisi Kanununa göre; Bina Vergisinin matrahı, binanın 1319 sayılı kanun hükümlerine göre tesbit olunan vergi değeri oluyor. Sabit istihsal tesisatına ait değerler vergi matrahına alınmıyor.


Söz konusu emlak vergisi,her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. 1.taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 2.taksit ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel ise taşınmaz malın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre değişiyor. Emlak vergisi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor.


Devletin emlak sahiplerinden aldığı bir vergi türü olan emlak vergisi, herkesten alınmıyor. Emlak vergisinden muaf tutulmayanlar:birden fazla konuta veya birden fazla konut hissesine sahipleri, 

200 metrekareden küçük kışlığı yanında bir de yazlık ev sahipleri, Emekli aylığı dışında geliri olanlar, çalışanlar ve kira geliri, faiz geliri gibi başka geliri olanlardır.


Emlak vergisi oranları,gayrimenkulün niteliğine ve büyükşehirde olup olmayışına göre değişkenlik gösteriyor.Emlak vergisi 2015 oranları ve hesaplaması şu şekilde;


-Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


-Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


-Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi ödemesi nereden yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com