25 / 04 / 2024

Emlak vergisinden kimler muaf tutulur?

 Emlak vergisinden kimler muaf tutulur?

Mesken,işyeri,arsa,arazi gibi taşınmazlara sahip kişilerin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisi bulunuyor.Bazı malikler emlak vergisinden muaf tutuluyor.Peki emlak vergisinden kimler muaf olur?


Emlak vergisinden kimler muaf tutulur?

Arazi, arsa,işyeri ve mesken sahiplerinin yani her türlü emlak adı altındaki taşınmazları için her sene ödemeleri gereken vergi emlak vergisi olarak tanımlanıyor.Bu tür taşınmazlara sahip olan kişiler vergi mükellefi oluyor.Fakat bazı kişiler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nda da açıkça belirtilen hükümler uyarınca, hem bina hem de arazı vergisi ödemeyecek (kiralamamak şartıyla) kurumlar şu şekilde:Özel bütçeli idareler, belediyeler, il özel idareleri, köy tüzel kişilikleri, kanunla kurulan üniversiteler, kamu menfaatine yararlı dernek binaları, devlete ait binalar, zirai üretim amacıyla kullanılan gayrimenkullerdir.


Bunların haricinde de bazı muafiyetler söz konusu oluyor.200 metrekareyi geçmemek kaydıyla;

-Tek meskeni olan emekliler, 

-Hiç geliri olmayanlar, 

-Şehit yakınları, 

-Özürlüler ve gaziler, 

-Şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisinden muaf olan kişiler oluyor. 


Ancak bu kişilerin muafiyeti otomatik olarak gerçekleşmiyor.Bağlı bulundukları belediyeye durumlarını ispat eden belgelerle bildiri yapmaları gerekiyor.


Taşınmazlar için ödenecek emlak vergisi dönemi Mart ayı itibarıyla başlayacak. Emlak vergisinden muaf olmayan gayrimenkul sahipleri tarafından söz konusu verginin 31 Mayıs'a kadar ödenmesi gerekiyor.


Emlak vergisi nasıl hesaplanır 2015?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com