29 / 04 / 2024

Emlak vergisi nasıl hesaplanır 2015?

 Emlak vergisi nasıl hesaplanır 2015?

Gayrimenkuller için her sene devlete ödenmesi gereken vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor.Peki emlak vergisi nasıl hesaplanır 2015? İşte emlak vergisi hesaplama 2015..


Emlak vergisi nasıl hesaplanır 2015?

Arsa,arazi,mesken yada işeyeri sahiplerinin yılın belli dönemlerinde sahip olduğu taşınmaz mallar için emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Emlak vergisi kanununa göre, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm binalar, bu verginin konusu oluyor.


Emlak vergisinin taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödenmesi gerekiyor.Emlak vergisi, her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ikinci taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. 


Emlak vergisi oranları; taşınmaz malın niteliğine ve bağlı olduğu belediyeye göre değişkenlik gösteriyor.Emlak vergisi oranları 2015 şu şekilde:


Büyükşehirlerde

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Emlak vergisi hesaplama 2015..

Örnek 1:

Mehmet Beyin büyükşehir sınırları içerisinde rayiç bedeli 150 bin TL  olan konutu için ödeyeceği emlak vergisi:300 TL olarak hesaplanıyor


Örnek 2:

Mehmet Beyin normal yörelerde rayiç bedeli 150 bin TL olan konutu için ödeyeceği emlak vergisi:150 TL olarak hesaplanıyor.


Emlak vergisi için gerekli evraklar nelerdir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com