24 / 04 / 2024

Emlak vergisinden kimler muaf olur?

 Emlak vergisinden kimler muaf olur?

Taşınmaz sahipleri her yıl emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor. Fakat belirlenen bazı özelliklere sahip taşınmaz sahiplerinden söz konusu vergi talep edilmiyor.Peki emlak vergisinden kimler muaf olur?


Emlak vergisinden kimler muaf olur? 

Her sene iki eşit taksit şeklinde ödenmesi gereken emlak vergisi, tüm taşınmaz mallar için belli oranlarda ödeniyor. Yılın ilk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Buna göre 2015 yılına ait emlak vergisi ödemeleri 1 Mart'ta başlayacak.


Emlak vergisinde tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Gerekli şartları yerine getiren taşınmaz sahipleri emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


*Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

*Emekliler

*Hiçbir geliri olmayanlar

*Ev hanımları

*Şehit yakınları

*Dul ve yetimler

*Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Muafiyetten yararlanma hakkına sahip vatandaşların taşınmazın bulunduğu belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor. 


Taşınmaz satışlarının gerçekleştiği sene gayrimenkulü satın alanların emlak vergisi mükellefiyeti satışın gerçekleştiği tarihi takip eden yıl başlıyor.Satışın gerçekleştiği seneye ait emlak vergisini taşınmazın eski sahibi ödüyor.


Emlak vergisi beyannamesi 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com