02 / 05 / 2024

Emlak vergisi muafiyeti 2015!

 Emlak vergisi muafiyeti 2015!

Bir taşınmaza sahip malikin ödemesi gereken bir vergi emlak vergisi olarak adlandırılıyor.Peki emlak vergisi muafiyetleri nelerdir?İşte emlak vergisi muafiyeti 2015..


Emlak vergisi muafiyeti 2015!

Emlak Vergisi Kanunu kapsamında arazi, arsa ve mesken sahiplerinin   taşınmazları için her sene ödemeleri gereken vergi emlak vergisi olarak tanımlanıyor.


1319 sayılı kanun esaslarına göre emlak vergisi ödeniyor.Söz konusu vergi her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan emlak vergisinin ikinci ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nda da açıkça belirtilen hükümler uyarınca, hem bina hem de arazı vergisi ödemeyecek (kiralamamak şartıyla) kurumlar şunlardır. Özel bütçeli idareler, belediyeler, il özel idareleri, köy tüzel kişilikleri, kanunla kurulan üniversiteler, kamu menfaatine yararlı dernek binaları, devlete ait binalar, zirai üretim amacıyla kullanılan pek çok gayrimenkul için emlak vergisi muafiyeti vardır.


Bunların dışında 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskeni olan emekliler, hiç geliri olmayanlar, şehit yakınları, özürlüler ve gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisinden muaf olan kişilerdir. Fakat bu muafiyet  için bu kişilerin mutlaka durumlarını ispat eden bir belgeyle belediyelere başvurması gerekiyor.


Muaf olduğundan haberi olmayan kişilere, ödenen vergilerin iadesi de mümkün oluyor. Maliye Bakanlığı'nın 11 Nisan 2011 tarih 006.01-2580 sayılı özelgesi gereğince, vergi borcu ödenmişse muafiyetten faydalanabilen kişilerin vergileri iade edilebiliyor.


Emlak vergileri ödemeleri bağlı bulunulan belediyeye yapılıyor.Söz konusu ödeme gayrimenkulün bir başka şehirde olması halinde ise tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Emlak vergisi internetten ödenir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com