20 / 04 / 2024

Emlak vergisi internetten ödenir mi?

 Emlak vergisi internetten ödenir mi?

Emlak vergisi ödemekle yükümlü gayrimenkul sahipleri, her yıl iki taksit halinde söz konusu gayrimenkullerinin emlak vergilerini ödemekle yükümlü oluyor.Peki emlak vergisi nasıl ödenir?Emlak vergisi internetten ödenir mi?


Emlak vergisi internetten ödenir mi?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor.Emlak vergisi satın alımın gerçekleştiği sene ödenmiyor. Vergi mükellefiyeti, edinimin başladığı tarihi takip eden sene başlıyor.


Vergiyi ödemekle yükümlü kişiler, borçlarını her sene iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Verginin ilk taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


2015 yılı için meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor.İşyeri, dükkan gibi taşınmazlarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi, internet üzerinden kredi kartı ile ödenebiliyor. İnternetten ödeme yapmak için vatandaşların belediyelerinin sitelerine girdikten sonra e-belediye sistemine giriş yapmaları gerekiyor.Ardından sicil noları ya da T.C. kimlik numaralarını girerek online bir şekilde bu vergiyi ödeyebiliyorlar. 


Emlak vergisi ödenecek olan taşınmaz mal şehir dışında ise ve e-belediye sistemini kullanmıyorsa vergi ödemesi, tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Emlak vergisi beyanı nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com