30 / 04 / 2024

Emlak vergisi 1.taksit ne zaman ödenir?

 Emlak vergisi 1.taksit ne zaman ödenir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor.Peki emlak vergisi 1.taksit ne zaman ödenir?İşte emlak vergisi 1.taksit 2015..


Emlak vergisi 1.taksit ne zaman ödenir?

Mesken, işyeri, arsa ve araziler için ödenen ve ödenmesi zorunlu tutulan vergiler arasında emlak vergisi karşımıza çıkıyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre vergilendirme için gayrimenkul sahibi olan vatandaşların belediyeye beyanname vermeleri gerekiyor.


2015 yılında taşınmaz mal alanların yıl sonuna kadar beyanname vermeleri, 2016 yılında ise vergi ödemelerine başlaması gerekiyor. Taşınmazın elden çıkarılması halinde ise mükellefiyet yeni mal sahibine geçiyor.


Vergi mükellefi gayrimenkulün sahibi oluyor.Verginin bağlı bulunulan belediyeye yapılması gerekiyor.Vergi bedeli taşınmaz malın türüne, değerine ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor.


Emlak vergisi yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında,ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.


Buna göre, Emlak vergisi 1.taksit 2015 ödemeleri  1 Mart itibariyle başlıyor.


Vergi hesaplamalarında meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak belirleniyor.İşyeri, dükkanlarda ise emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisinden kimler muaf olur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com