21 / 05 / 2024

Emlak vergisi 1.taksit 2015!

 Emlak vergisi 1.taksit 2015!

Arazi, arsa ve binalar gibi taşınmazlar için olan emlak vergisi,bağlı bulunulan belediyelerin emlak servislerine yılın belirli zamanlarında ödeniyor.Peki emlak vergisi 1.taksiti ne zaman ödenecek? İşte emlak vergisi 1.taksit 2015..


Emlak vergisi 1.taksit 2015!

Emlak vergisi Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi ve binalar için ödenmesi gerekiyor. Taşınmazların vasfına ve bağlı bulundukları belediyenin büyükşehir olup olmadığına bakılarak vergi oranları belirleniyor.


-Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak belirleniyor.


-İşyeri, dükkanlarda ise emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


-Arsa ve arazilerde ise; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisini, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Emlak vergisini, kanunen 200 metrekare büyüklüğünü geçmeyen tek meskene sahip ve geliri olmayan kimseler ödemiyor.Aynı zamanda yeni taşınmaz satın alan kimseler de ilk sene vergi ödemiyor. Vergi sorumlulukları bir sonraki sene başlıyor.


Emlak vergisi 1.taksit 2015!

Mesken,arsa,işyeri,arazi gibi taşınmazlar için ödenmesi gereken emlak vergisinin ödeme tarihleri bulunuyor.Emlak vergisi iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Ama isteyenler tek seferde de ödeyebiliyor.


Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.2015 yılı için emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Mart itibarıyla başlayacak.


Emlak vergisi için istenen evraklar nelerdir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com